Sprzątanie lasu.

Jeżeli ktoś z Was zagląda na Naszą stronę, może sobie myśli: “Nic się tu nie dzieje. Czyżby wraz z pojawieniem się koronawirusa Fundacja BEAR umarła?”Jeżeli ktoś rzeczywiście tak pomyślał, to nic bardziej mylnego. Działamy, ale bardzo cichutko. Wiecie – zakazy, obostrzenia, itp…. 😉

Otóż, w czasie dla nas wszystkich bardzo trudnym, zajęliśmy się sprzątaniem pobliskiego lasu. Las w Żółkowie – miejsce, od najmłodszych lat bardzo często uczęszczane przeze mnie i moją Siostrę. Spacer po lesie, o każdej porze roku, to idealny sposób na stres i przepracowanie. Oddychając świeżym powietrzem, wsłuchując się w śpiew ptaków i szum drzew, można naładować wewnętrzne baterie na długie, długie dni.

Las zapewnia nam tlen, oczyszcza powietrze i wpływa korzystnie na klimat. Jest domem dla wielu gatunków roślin, grzybów i zwierząt. Poprawia nasze samopoczucie, jest najlepszym miejscem do wypoczynku i rekreacji. Niestety, nie wszyscy szanują dobrodziejstwa jakie daje nam las. Wielu ludzi wykorzystuje to miejsce do pozbycia się niepotrzebnych, bezużytecznych rzeczy – czyli śmieci.

Przed…
Po…

A przecież śmieci zupełnie do lasu nie pasują ! Śmieci są śmiertelnym zagrożeniem dla wielu zwierząt. Rozkładając się często uwalniają chemiczne substancje, które mogą skazić powietrze, glebę i wodę. Sprzyjają rozwojowi niebezpiecznych bakterii i grzybów. W przypadku pożaru lasu są paliwem, które podtrzymuje ogień i ułatwia jego rozprzestrzenianie się.

A czy wiecie, że zanim papier całkowicie się rozłoży może minąć nawet ponad 20 tygodni, skórka z banana przeleży 6 miesięcy, karton po mleku 5 lat, puszka po napoju 200 lat, plastikowa butelka 450 lat, a szkło nawet 500 lat! To przerażające ! Czy wiecie, że śmieci, takie jak butelki, stają się dla wielu owadów, głównie chrząszczy, śmiertelnymi pułapkami, w których giną w męczarniach ?

No cóż, pocieszającym jest fakt, iż większość znalezionych przez nas śmieci są wiekowe. Często wydłubywane z ziemi, zakryte już ściółką leśną.

Łatwy dostęp do odbioru odpadów powoduje, że dzikie wysypiska śmieci zanikają, a obecne społeczeństwo ma większą świadomość jakim zagrożeniem śmieci są dla lasu. Nie mniej jednak, w dalszym ciągu można spotkać mnóstwo nowych śmieci.

Na dzień 28 kwietnia 2020 roku, w ciągu miesiąca, zebrałyśmy 71 worków śmieci, w tym:

43 – 120 litrowych worków plastików

28 – 60 litrowych worków szkła.

A “nasz” las jest – uwierzcie – malusieńki… Można by go nawet nazwać parkiem :). W każdym razie, nie można się w nim zgubić. Las w Żółkowie położony jest częściowo na terenie Miasta Jasła i Gminy Jasło. Zarówno Miasto jak i Gmina wyposażyła nas w worki na śmieci – “Środowisko ponad wszystko “.

Jestem przekonana, że gdyby nie pandemia związana z koronawirusem, dzieci i młodzież zrzeszona w Fundacji, z chęcią przyłączyłaby się do akcji sprzątania lasów.

To cudowni, wrażliwi ludzie. Młode, silne Niedźwiedzie :).

Jak już wszystko wróci do normy, Fundacja zajmie się, między innymi, kształtowaniem poczucia odpowiedzialności za środowisko, zdobywaniem i pogłębianiem wiedzy dotyczącej ekologii oraz rozbudzaniem i pogłębianiem zamiłowania i szacunku dla przyrody wśród młodego pokolenia.Zorganizujemy “Niedźwiedzią kampanię” dbałości o nasze naturalne środowisko. Niech dzieci i młodzież staną się ambasadorami przekazującymi wiedzę swoim kolegom, rodzicom i dziadkom na temat zasad panujących w lesie !

Opublikowany Bez kategorii.