II zimowy obóz z niedźwiedziem – Spalona Dolina – Słowacja 2020

Obóz narciarski w Słowacji rozpoczął się w sobotę 11 stycznia 2020 roku, kiedy 58 uśmiechniętych uczestników stawiło się na zbiórkę, aby wyruszyć pod opieką instruktorów i wychowawców na zimowy odpoczynek.

W miłej atmosferze i bez większych przeszkód dotarliśmy do Pensjonatu Kamzik w Habovce. Po sprawnym zakwaterowaniu udaliśmy się na pyszną obiadokolację, po której podczas spotkania organizacyjnego nastąpił podział na grupy treningowe i przydział do instruktorów.

Najważniejszym punktem pobytu na Słowacji były zajęcia na stoku narciarskim Rochacze w dolinie Zuberskiej w Tatrach Zachodnich. To niewielki, ale za to malowniczo położony ośrodek narciarski, oddalony zaledwie o 30 km od przejścia granicznego w Chyżnem. Ośrodek ten dysponuje trasami o łącznej długości 2,2 km. Główna trasa prowadząca z wysokości 1 460 m n.p.m o bardzo zróżnicowanym poziomie trudności momentami była bardzo wymagająca, jednakże wszyscy uczestnicy obozu, nie tylko Ci bardziej doświadczeni narciarze, ale też Ci debiutujący w jeździe na nartach pod okiem instruktorów szybko poradzili sobie z tym stokiem.

Słońce na stoku towarzyszyło nam niemal przez cały pobyt, oświecając przepiękne szczyty słowackich Tatr. Każdego dnia od razu po śniadaniu udawaliśmy się na stok, aby doskonalić nasze umiejętności, aż do godziny 15:30. A po powrocie do pensjonatu czekali na nas gościnni Gospodarze z przepyszna obiadokolacją. Wieczory spędzaliśmy przy grach planszowych i wspólnych zabawach.

Jedną z atrakcji obozu był wyjazd do Parku wodnego Meander, który mieści się w górskiej miejscowości Oravice u stóp Tatr Zachodnich. O jego wyjątkowości przesądza nie tylko wykorzystywana w nim lecznicza woda geotermalna, ale też piękna tatrzańska natura i mnóstwo dobrej zabawy.

W piątek 17 stycznia na zakończenie obozu, doświadczeni już narciarze brali udział w zawodach, które zorganizowaliśmy na stoku narciarskim Zuberec Janovky. Po powrocie do pensjonatu i zjedzeniu kolejnej pysznej obiadokolacji odbyło się spotkanie podsumowujące obóz, na którym zostały wręczone dyplomy, statuetki oraz pamiątkowe koszulki.

Uczestnicy obozu okazali się nie tylko dzielnymi narciarzami, ale też wspaniałymi kolegami i koleżankami. Potrafili utrzymać porządek w pokojach, wzajemnie sobie pomagać przy każdej okazji i wspaniale się bawić.

Wyniki zawodów:

Kategoria wiekowa 4 – 7 lat – dziewczynki